Het seitan verhaal en waarom we ervan houden

Wij houden absoluut van seitan. Dat was waarschijnlijk al duidelijk! Het is een veelzijdig basisvoedsel, je kunt het in elke vorm gieten en elke smaak toevoegen die je wilt. Bij The Vegan Butcher zijn we altijd op zoek naar die PERFECTE textuur en onweerstaanbare smaak. Wilt u meer weten over dit fascinerende voedsel, dat duizenden jaren oud is? En hoe zit het met de voedingswaarde? Lees verder.

Korte geschiedenis van Seitan

De term “seitan” komt voort uit de combinatie van twee Japanse woorden: sei, wat “gemaakt van” betekent en tan, wat “eiwit” betekent. Het was de Japanse filosoof en prediker van het macrobiotische dieet G. Ohsawa die de term muntte en hem begin jaren ’60 naar de westerse wereld bracht.

De oorsprong van seitan gaat echter veel verder terug in de tijd. De voorouder ervan, tarwe-eiwit (aka gluten), kan al in de 6e eeuw in het oude China worden gedateerd. Boeddhistische monniken ontdekten dit “tarwevlees” na het weken van wat deeg in water en het verwijderen van al het zetmeel. Het resterende glutenvrije deeg wordt dan gebakken of gesauteerd in olie en andere kruiden alvorens het in water of bouillon te laten sudderen.

Hoewel tarwegluten zelf vrij smaakloos zijn, houdt seitan heel goed een marinade en elke andere vloeistof die men gebruikt om het te laten sudderen of koken. Bovendien bevat gluten van nature umami-verbindingen die de smaak versterken, en een bevredigend soort “bite”, waardoor het van meet af aan gemakkelijk met vlees te vergelijken was.
Het is dan ook geen verrassing dat seitan, zoals velen van ons het vandaag kennen, is geëvolueerd tot complexere vormen zoals steaks, koteletten, braadstukken, worsten, enz.

vegan protein

Is seitan goed voor mij? Voeding van seitan uitgelegd.

Artisanale seitan is een eenvoudig en zeer voedzaam voedsel, boordevol eiwitten, hoog in ijzer, en relatief laag in vetten (in vergelijking met de dierlijke producten) en koolhydraten.

Moleculair gezien bevat tarwe vier soorten eiwitten, waarvan er twee – Gliadine en Glutenine – in water oplosbaar zijn en de gluten vormen. Zelfs op het niveau van aminozuren wordt seitan beschouwd als een goed ingrediënt. Hoewel lysine schaarser is, volstaat het in de voeding andere voedingsmiddelen op te nemen die rijk zijn aan dit aminozuur (zoals peulvruchten en noten, niet noodzakelijk in dezelfde maaltijd) om aan het eind van de dag een evenwichtige eiwitinname te hebben.

Andere positieve kenmerken van seitan zijn dat water vaak de helft van het gewicht uitmaakt en dat de koolhydraten zeer beperkt zijn – waardoor het geschikt is voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen (gemiddeld 5,2 g per 100 gram).

ingredients seitan

Hoe zit het met coeliakie en glutenintolerantie?

Helaas heeft een door beroemdheden gestimuleerde dieet-trend enkele jaren geleden velen doen geloven dat gluten slecht zijn voor onze gezondheid; dit leidde ertoe dat verschillende mensen zonder specifieke redenen helemaal geen gluten meer aten en vervolgens met ernstige problemen werden geconfronteerd toen ze besloten het weer in hun dieet op te nemen.

Uiteraard is seitan vanwege de hoge aanwezigheid van gluten absoluut gecontra-indiceerd voor coeliakiepatiënten en niet aanbevolen voor mensen met een intolerantie voor deze stof. Deze ziekte is vrij zeldzaam en treft 1% van de wereldbevolking, dus stel geen zelfdiagnoses maar laat u controleren door een specialist.

Om alle bovengenoemde redenen is het korte antwoord ja: seitan is een waardevol voedingsmiddel om in het dieet op te nemen, niet alleen voor vegetariërs/vegetariërs, maar ook voor degenen die hun inname van cholesterol en vetten moeten verminderen. Zoals voor alle dingen geldt, is het belangrijk in gedachten te houden dat een gevarieerde en evenwichtige voeding niet draait om één uniek voedingsmiddel en dat er – zelfs bij seitan – verschillende soorten producten en kruiden zijn die de voedingseigenschappen sterk kunnen beïnvloeden (voorbeelden: sterk bewerkt of gefrituurd voedsel gemaakt met seitan).

CONCLUSIE:

Een gezonde en evenwichtige voeding begint met het eten van een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen. Onze planeet is gezegend met een overvloed aan eetbare en smakelijke planten, en de recepten die je ermee kunt maken zijn bijna eindeloos. De feedback die we vaak horen van mensen die veganistisch gaan eten, is dat ze veel gevarieerder eten dan voorheen. Seitan is perfect om toe te voegen aan je boodschappenlijstje of maaltijdplan. Een eenvoudige seitan kun je ook zelf leren maken, zo moeilijk is het niet!

Te lui? Er zijn veel gezonde, lekkere seitan producten op de markt. Probeer ze!

Scroll naar boven