Hoe je een geweldig vegan kerstdiner organiseert

Hoe je een geweldig vegan kerstdiner organiseert

Elk jaar is er één tijdstip waarop de maaltijd miljoenen families met elkaar verbindt: het kerstdiner. Steeds meer mensen kiezen ervoor om de kalkoen te laten leven en kiezen in plaats daarvan voor een 100% plantaardig diner. Een uitstekende keuze, want de CO2-uitstoot is vaak uitzonderlijk hoog omdat iedereen de hele wereld rondvliegt om zijn familie te ontmoeten. Als bonus behouden de dieren hun leven en is de wereld een beetje minder wreed. Maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze dierbare familie een plantaardige maaltijd waardeert met Kerst?OF: Hoe organiseer je een geslaagd vegan kerstdiner? 🎄

vegan butcher finger food for christmas
Foto: de Vegan Butcher hapjes (kerst 2023)

Creëer sfeer met vegan hapjes

Je kent het gevoel wel: grote verwachtingen om je familie te ontmoeten, cadeaus liggen opgestapeld onder de kerstboom, en datKerstsfeertje🎄 in de lucht.En wat is die lekkere geur uit de keuken?De vegan hapjes gaan rond, de eerste happen worden genomen en de feedback volgt snel: “Niet slecht! Eigenlijk is het écht lekker! Is dit echt plantaardig?” Soms: “Wow, het is beter dan vlees!” Iedereen lacht en is blij. (misschien ook door de alcohol 😉 “Waar heb je dit gekocht? Wel, het zijn Vegan Butcher hapjes.

vegan butcher charcuterie
De Vegan Butcher vleeswaren met salami, Kalkoenham, Camembert en kaasballetjes

Vegan vleeswaren op een ander niveau

Er is iets wat industriële producten uit de supermarkt niet hebben: de passie en aandacht die wij individueel aan de producten besteden. Je kunt het verschil proeven: ambachtelijke vegan producten smaken gewoon beter dan uit de supermarkt, net zoals een brood uit een ambachtelijke bakkerij beter smaakt dan het industriële brood. Waarom? Betere ingrediënten, langzamere productie, meer aandacht voor de smaak. Logisch, nietwaar?

Daarom is de Vegan Butcher kerstcharcuterie een goede keuze voor je kersttafel. Je gasten zullen de textuur en smaken van de truffelsalami, pepersalami, no-turkey ham, twee kaasballetjes met verschillende smaken en de vegan Camembert, die meer dan drie weken heeft gerijpt om de smakelijke schimmelkorst te ontwikkelen, zeker waarderen. TIP: Zorg voor crackers van goede kwaliteit en een goed glas wijn voor optimale smaakcombinaties. Je kunt dingen toevoegen als gedroogd fruit, vijgenjam (heerlijk bij de Camembert), zelfgemaakte vegan boter, wat rucola (voor de no-turkey ham), verse spruiten, of wat voor groente en dressing je maar wilt. Wees creatief!

vegan butcher christmas roast
Het Vegan Butcher gebraad, de 'kip' variant.

De ster van je avond: het Vegan Butcher kerstgebraad

Als je echt indruk wilt maken op je gasten met een geweldig stuk op je kersttafel, kies dan voor het Vegan Butcher kerstgebraad. Het is perfect voor een gezin van 5 – 6 personen, want het gebraad is meer dan een kilo, dus genoeg om al die buiken te vullen. Het gebraad heeft een heerlijke vulling van seizoensgroenten en walnoten. Als klap op de vuurpijl maakten we een heerlijke portosaus om over alles te gieten en met al je zintuigen van te genieten. Het gebraad heeft een diepe, rijke umami-smaak en is voorgestoomd. Je hoeft het alleen maar even in de oven te zetten zodat het lekker warm is om te serveren. Makkelijk!

Onze geroosterde seizoensgroenten en nieuwe aardappelen passen perfect bij het gebraad. Ja, we denken echt aan alles!

Vegan Butcher roasted christmas vegetables and new potatoes
Kleurrijke geroosterde groenten, klaar voor gebruik.

Gourmetten, een Belgische traditie.

In veel Belgische huishoudens is er een specifieke traditie om gourmetstellen op de kersttafel te zetten. Een gourmetstel is een kleine installatie met alcohol als brandstof, en een klein pannetje waarin je je vegan vlees naar keuze kunt bakken. Het gaat meestal gepaard met een koud buffet met groenten en sauzen. Het idee is dat je als gezin samenkomt en je vlees rond de tafel bakt. Het is erg leuk en je kunt veel verschillende dingen proberen, want ze zijn klein.

HOE MAAK JE JE EIGEN GOURMET

Het is heel eenvoudig om je eigen vegan kerstgourmet te maken: het enige wat je hoeft te doen is Vegan Butcher ‘vlees’ kopen en het kleiner snijden zodat het in de gourmetset past. Dus maak je eigen mini-worstjes, mini-ribbetjes, mini-steak of ga creatief aan de slag met vegan kiphapjes.

De Vegan Butcher kaasfondue is het lekkerst met worstjes, brood en groenten om in de kaas te dippen.

Say cheese

Of beter: zeg “vegan cheese”!
Sommige mensen zijn dol op kaas, en terecht. Maar we hebben liever geen dierenleed, dus gaan we voor vegan kaas. Voor de feestdagen doen we er nog een schepje bovenop en maken we een heerlijke kaasfondue met witte wijn. Perfect om vegan worstjes en brood in te dippen.

Of wat dacht je van vegan kaaskroketten? We moeten je waarschuwen: mensen gaan zich erop storten, zo lekker zijn ze. Ze zijn het lekkerst als je ze bakt, zodat het korstje zich kan ontwikkelen en de binnenkant lekker smeuïg wordt.

Een laatste advies

Zo zie je maar dat Kerstmis geen stressvolle tijd hoeft te zijn voor veganisten (en niet-vegans). Er is genoeg om uit te kiezen en we kunnen absoluut garanderen dat iedereen vol zit!

Ons advies: dek een mooie tafel met veel variatie. Heerlijke hapjes, vegan vlees, veel kleurrijke groenten, brood van goede kwaliteit, misschien een heerlijk vegan gebraad als je indruk wilt maken. En…. vergeet de BUBBELS niet!

vegan butcher christmas logo
De Vegan Butcher wenst je een geweldige tijd, en VREDE VOOR IEDEREEN
Scroll naar boven