Soms worden we gevraagd naar onze mening over trends in veganisme. Journalisten vragen ons hoe we zijn ontstaan, wat ons doelpubliek is en of we een verschuiving merken in de vraag naar en het aanbod van vegan eten in Brussel. Hier is een interview met Vegan Butcher Benoit.
Hoe is The Vegan Butcher ontstaan? Was er een bepaalde noodzaak?
De Vegan Slager is ontstaan in 2019. Sinds 5 jaar vullen we een “leegte” voor de vraag naar bereide vegan gerechten, gemarineerde en speciale vleesvervangers die je niet in de supermarkt vindt en ook sommige kazen.
Bovendien verzorgen we sinds enkele jaren ook catering voor bedrijven en particulieren, vooral lokaal in Brussel. Veel ngo’s, bedrijven en organisaties vragen om ontbijt, lunch en diners die laag scoren op klimaatimpact en hoog scoren op smaak en diversiteit. We nemen ook vaak onze artisanale vlees- en kaasvervangers op in ons cateringaanbod. In een groep met omnivoren wordt vlees vaak niet gemist, juist omdat we verschillende eiwitbronnen in onze maaltijden verwerken.
De behoefte aan low-impact maaltijden is groot in Brussel, vooral omdat voor de vergaderingen die in de hoofdstad plaatsvinden veel mensen van over de hele wereld komen vliegen en organisatoren op zoek zijn naar manieren om de voetafdruk kleiner te maken. Daar past een 100% plantaardige maaltijd perfect bij.
Wat is je doelgroep?
De doelgroep die we bereiken is heel divers.
Voor de producten in onze webshop: we versturen elke woensdag pakketjes over heel België. Iedereen kan dus een bestelling plaatsen, en lang niet iedereen is veganist of vegetariër. Er zijn ook mensen die plantaardig eten, en de rest van de familie eet nog regelmatig vlees. Onder onze klanten zijn veel mensen die minder vlees willen eten, maar het wel missen in een maaltijd. Een vleesvervanger of ook wel “vleesopvolger” genoemd is dan een makkelijke en handige manier om het dierlijke vlees over te slaan en te kiezen voor plantaardig “vlees”.
Voor onze catering: we hebben heel wat organisaties in ons klantenbestand die actief zijn rond milieubeleid, op nationaal en Europees niveau. We hebben veel klanten die een actief milieubeleid voeren en hun voetafdruk willen verkleinen. Anderen zijn actief op het gebied van sociaal beleid, mensenrechten en andere goede doelen.
Maar soms hebben we ook onverwachte klanten. Ze zijn nieuwsgierig en willen het gewoon uitproberen. De feedback is vaak erg goed, zoals ook blijkt uit de recensies op Google.
Merk je een evolutie in de vraag naar vegan eten in Brussel?
We merken een gestage groei van het vegan aanbod. Vooral veel horecazaken in Brussel hebben vaak enkele vegan opties op het menu staan.
Ondernemers zien de noodzaak om inclusief te zijn en mensen die plantaardig eten niet uit te sluiten.
Er is altijd vraag geweest naar kwaliteitsproducten. Niet iedereen wil de industrieel geproduceerde producten uit de supermarkt. Mensen willen ook variatie, niet altijd hetzelfde.
We zien ook de vraag naar vegan catering toenemen. Onze orders zitten vaak vol, sommige dagen zijn erg druk voor ons. De drukte concentreert zich echter altijd rond bepaalde periodes. Veel bedrijven en organisaties willen zeker plantaardig proberen en wisselen af met ‘conventionele’ cateraars.
We merken echter dat de interesse van overheden erg traag is of ontbreekt. Als regeringen het klimaatbeleid serieus nemen, zullen ze een tandje bij moeten zetten. Innovatie moet ook uit deze hoek komen, niet alleen van bedrijven en organisaties.
Wat is zeker: Brussel is een fantastische stad en we zijn er trots op dat we een vegan cateraar zijn in de hoofdstad van Europa. In de vijf jaar van ons bestaan hebben we al ontelbare mensen ontmoet die van ons houden en volledig achter ons concept staan. We halen onze drive en energie uit de feedback en het enthousiasme die we van onze klanten krijgen.
We zijn onlangs ook verhuisd naar een groter atelier in Schaarbeek, van waaruit we meer potentieel hebben om ons bedrijf uit te breiden.